Spouštíme nový projekt

Nový projekt Kulturní a komunitní kurátoři je tady

10 osobností společenského života společně s našim týmem během roku 2017 připraví a uvedou různorodé akce a programy. A začínáme už v tento týden.


Kurátoři_logo

Inspiraci jsme přivezli z Dánska, kde jsme v loňském roce navštívili několik moderních a oceňovaných knihoven. “Dánsko a vlastně celá Skandinávie, to je budoucnost knihovnictví. Zaujal nás nejen jejich přístup ke službám, ale také lidem, čtenářům, návštěvníkům. To oni určují, jak jejich knihovna vypadá a co se v ní děje. Knihovník je spíš takový koordinátor, ten co pomáhá ty představy a nápady lidí uskutečňovat. A to je podle nás ta správná cesta, kterou bychom se chtěli dát i my” říká náš Honza Delong, koordinátor nového projektu.

Oslovili jsme 10 osobností z kulturního a společenského života, které mají blízko k Třinci a našemu regionu a ty pro nás vymyslely program. Mezi kurátory patří jména jako režisér Radovan Lipus, básnířka a překladatelka Renata Putzlacher, filmař a producent Michal Sikora nebo fotograf Tanasis. Ty doplní Lucie Fremrová, Michal Banot, Magdaléna Samková, Eva Hudzieczková, Vojtěch Dohnal a Eva Heczková.

“Chtěli bychom s pomocí našich kurátorů jít letosdál a rozšířit kulturní nabídku knihovny. Chtěli bychom tímto projektem oslovit různé komunity. Tradiční akce nebo témata zůstanou, ale k nim přibudou např. diskuze na aktuální témata nebo divadelní představení a další akce, které by člověk v knihovně asi nehledal,” dodává Honza.

Kulturní a komunitní kurátoři začínají už tento týden. Jako první svůj kurátorský program představí Lucie Fremrová, která připravila přednášku zaměřenou na právo a především sousedské spory. Ta se koná ve už čtvrtek 19. 1. 2017 ve spolupráci s advokátní kanceláří Hajduk & Partners. 26. 1. 2017 bude následovat diskuze s šéfredaktorem týdeníku Respekt, Erikem Taberym na téma média, pravda a společnost. Obě akce jsou přístupné zdarma. 

Pro více informací sledujte: http://knihovnatrinec.cz/kuratori/ nebo naši stránku s Akcemi.