Medaile pro třineckého knihovníka

Martin Čadra, vedoucí třinecké Knihovny pro dospělé, získal prestižní ocenění

V úterý 10. 9. 2019 v rámci konference Knihovny současnosti získal Martin Čadra prestižní knihovnické ocenění Medaili Zdeňka Václava Tobolky za významný přínos k rozvoji knihovnictví. Jeho kariéra knihovníka je spjata s Knihovnou Třinec, kde byl u vzniku Mklubu a kde v současné době vede služby Knihovny pro dospělé a zavádí inovace spojené s novými technologiemi. Jako výraznou a významnou osobnost jej však vnímají knihovníci napříč Českou republikou.

Medaile Z. V. Tobolky je každoročně udělována ve dvou kategoriích: za významný přínos k rozvoji českého knihovnictví a za celoživotní práci v českém knihovnictví. Jedná se o nejvýznamnější individuální ocenění, které je možné v oboru knihovnictví získat. O držitelích medaile rozhoduje odborná knihovnická veřejnost.

Martin Čadra ocenění získal za to, že významným a jedinečným způsobem přispívá k nejen k rozvoji třinecké knihovny, ale i celému knihovnictví v ČR v oblasti práce s mladými lidmi a zaváděním nových trendů do činnosti knihoven. Svými aktivitami a přístupem pozitivně ovlivňuje nejen své bezprostřední okolí, ale také prestiž celého našeho oboru. V Knihovně Třinec byl u přípravy a otevření Mklubu, klubu pro mladé, který byl první svého druhu v České republice a který své služby a nabídku zaměřuje na teenagery a mladé lidi. Nabídce Mklubu dominuje žánrová literatura nebo deskové hry, ale výjimečný je především nabídkou aktivit a přístupem k mladým lidem. Těm nabízí aktivní zapojení se do společenského a veřejného dění skrze Dobrovolnické centrum nebo třineckou Radu mládeže.
V současné době Martin Čadra vede Knihovnu pro dospělé a sekci služeb pro veřejnost. Jednou z jeho posledních aktivit je rozvoj polytechnického vzdělávání a zpřístupňování nových technologií široké veřejnosti. Mezi ně patří virtuální realita, programování, základy robotiky nebo 3D tisk.

Takto ocenění hodnotí ředitelka Knihovny Třinec, Martina Wolna, která ocenění za Martina Čadru převzala: “Martin se bohužel nemohl zúčastnit slavnostního předávání, ale za sebe musím říct, že toto ocenění je naprosto zasloužené. Martin je svým přístupem pro naši knihovnu velkou oporou a inspirací. Přišel do prostředí, které neznal, protože pochází a žije ve Frýdku-Místku, přesto dokázal vybudovat z ničeho fungující oddělení, které je v rámci České republiky jedinečné. Překonal obrovské množství překážek; i díky tomu je vzorem mnoha knihovníků napříč Českem. A to nadšení a energie se ho pořád drží, což je vidět dnes a denně při vedení týmu knihovnic a knihovníků a také při zavádění nových služeb a technologií. Za to všechno si ho moc vážím a mám radost, že máme takového člověka v týmu.”

Martin čadra roboti