Třinecká knihovna získala prestižní ocenění Bibliotheca inspirans

Za způsob, jakým pracuje s mladými lidmi od 13 do 26 let, získala Knihovna Třinec ocenění Nadace OSF a České spořitelny Bibliotheca inspirans. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v úterý 12. září v Olomouci na konferenci Knihovny současnosti 2023. Cenu převzaly Klára Szturcová a Lucie Staszková z knihovny pro mladé.

S nápadem věnovat se více mladým lidem přišla ředitelka třinecké knihovny Martina Wolna před více než deseti lety, kdy vzniknul Mklub. Od té doby se prostor pro lidi od 13 do 26 let každým rokem zvětšuje. „Mklub je prostor pro všechny mladé lidi, kteří chtějí něco vytvářet, trávit zde volný čas s kamarády, učit se nebo dělat něco smysluplného,“ řekla Klára Szturcová, která Mklub vede se svou kolegyní Lucií Staszkovou.

Mklub od svých začátků podporuje dobrovolnictví mladých lidí. „Kdokoliv může přijít s vlastním nápadem, co by chtěl realizovat. Třeba nějakou dobročinnou akci nebo workshop. Společně o tom diskutujeme, radíme se, snažíme se předávat zkušenosti. Samotnou realizaci akce ale hodně necháváme na mladých,“ přiblížila Lucie Staszková dobrovolnickou činnost. Mladí lidé se tak učí organizovat, komunikovat a přebírat zodpovědnost. Mohou si například vyzkoušet, jaké to je pořádat vlastní přednášku.

Samostatnou kapitolou je doučování dobrovolníků. Během pandemie vyšlo najevo, že je v Třinci velké množství dětí, které potřebují pomoci se zvládáním školního učiva. „V současné době nám s doučováním dětí pomáhá asi 25 skvělých dobrovolníků a zájem o doučování stále roste,“ podotkla Lucie Staszková.

S přednáškami a workshopy jezdí třinecký Mklub také do škol, ale většina lekcí se koná právě v knihovně. Cílem těchto vzdělávacích akcí je naučit mladé lidi diskutovat, číst mezi řádky a kriticky přemýšlet. Se svým know-how se dělí s ostatními knihovnami po celé republice. „Knihovny, které chtějí založit oddělení pro mladé, se zajedou podívat, nebo jim předáme zkušenosti po telefonu. Počet oddělení pro mladé postupně roste, což je skvělé i pro nás,“ dodala závěrem Lucie Staszková.

Knihovna_Třinec_002 (1)