Nové služby Senior Pointu

Senior Point rozšiřuje nabídku služeb a část aktivit přesouvá do on-line prostředí

Senior Point je specializované pracoviště třinecké knihovny, které své služby a aktivity soustřeďuje na cílovou skupinu lidí v  starších 55 let. Senioři se díky tomu mají možnost vzdělávat, získávat nové zkušenosti a informace a také být navzájem v kontaktu. Senior Point v Třinci funguje díky podpoře Moravskoslezského kraje.
Šíření nemoci Covi-19 nás nutí k opatrnosti a ohleduplnosti. V souladu s platnými opatřeními jsme proto připravili několik nových služeb, které mohou senioři využít třeba z pohodlí domova. Přinášíme jejich přehled a vysvětlujeme, jak fungují.

DONÁŠKA KNIH DO DOMU NEBO PŘED PRÁH BYTU

Novou službou je donáška knih pro všechny seniory starší 65 let, kteří ze zdravotních důvodů (nebo z důvodu karantény) nemohou fyzicky navštívit Knihovnu Třinec.

Pro koho je služba určena a jak přesně funguje:
Pro seniory starší 65 let (včetně), kteří mají zdravotní komplikace a nemohou knihovnu fyzicky navštívit.
Zároveň mají platnou roční registraci v knihovně (připomínáme, že od 70 let je knihovna zdarma).
Bydlí v okolí centra Třince. Tzn. částech Terasa, Lyžbice, Staré Město, Kamionka a Sosna.
Mají čtenářské konto bez upomínek, zpozdného a dluhů.

Knihy lze objednávat vždy do úterních 17:00. Ve čtvrtek a pátek, případně v jiných dnech podle domluvy, knihy roznášíme.
Objednat je možné maximálně 5 knih (jestli jsou zrovna dostupné, ověříte v našem katalogu: https://tritius.knihovnatrinec.cz/), výpůjčka trvá 30 dní.
Knihy je možné objednávat na telefonním čísle 558 999 150 nebo pomocí formuláře na této adrese: https://forms.gle/nSnuiFCZsVbGG1gNA
Dopředu dáme vědět, kdy knihy doručíme na domluvenou adresu.

Pokud bude služba fungovat a bude to v našich silách, tak ji do budoucna rozšíříme.

INDIVIDÁLNÍ IT PORADNA

Naše individuální IT poradna je pro všechny, kteří si neví rady s novým chytrým telefonem, tabletem nebo notebookem; potřebují naistalovat aplikaci, se kterou budete ve spojení se svou rodinou; anebo se zajímají o praktické informace týkající se technologií a jejich používání. Stačí si jen dopředu domluvit setkání s naší expertkou Mirkou Vápeníkovou a to na telefonním čísle 778 705 498 nebo e-mailu vzdelavani@knihovnatrinec.cz
Více informací najdete na: https://knihovnatrinec.cz/udalost/poradna-nejen-pro-seniory-2020-10-19/

ON-LINE VZDĚLÁVÁNÍ, WEBINÁŘE, PŘEDNÁŠKY

Postupně přesouváme všechny naše aktivity do virtuálního prostoru. Důvodem je především bezpečnost a třeba i větší pohodlí. Takto u nás nově například fungují jazykové kurzy angličtiny a němčiny. Pilně však pracujeme na dalším vzdělávacím obsahu, díky kterému se senioři budou moct něco nového naučit, ale může to být pro ně i forma jisté úlevy a možnost přijít na jiné myšlenky.
Spolupracujeme s organizací Lepší senior, který pravidelně pořádá on-line webináře. Přehled toho, co chystají najdete zde: https://lepsisenior.cz/webinare/ 
Na programu máme také Mozkovou posilovnu a trénování paměti s naší Dášou Maroszovou a hledáme termíny pro společné webináře a on-line přednášky s organizací Medica Třinec nebo psychiatrem Michalem Raszkou.
Vyplatí se proto sledovat naše událost na: https://knihovnatrinec.cz/udalosti/ Během několika dní zveřejníme, co všechno máme připraveno nebo se chystá.