Listopadové on-line vzdělávání pro seniory

Vzdělávání z pohodlí domova s Knihovnou Třinec a Senior Pointem

Na listopad třinecký Senior Point připravil několik vzdělávacích akcí, které proběhnou především přes platformu Jitsi Meet a jsou určeny především pro seniory.

Na jednotlivé vzdělávací kurzy a webináře je nutné se přihlásit dopředu e-mailem na trinec@seniorpointy.cz nebo telefonicky na Senior Point Třinec +420 604 659 567.

Akce se konají díky podpoře Moravskoslezského kraje.

Co je to webinář?

Webinář je školení, kdy lektor školí pomocí on-line platformy. Na webinář se připojíte pomocí telefonu, tabletu, notebooku nebo PC se zvukem, není potřeba dalšího technického vybavení. Před konáním webináře vám do e-mailu pošleme odkaz, přes který se na webinář připojíte, včetně návodu “jak na to”. Do webináře se můžete aktivně zapojit a ptát se, ale můžete se jen dívat a poslouchat.

Přehled listopadových webinářů

Kladný přístup k životu

Termíny:
19.11. a 23. 11. ve 14.00
Lektor:
Zdeněk Svoboda, odborný ředitel nadace Lepší senior, původce myšlenky práce se seniory
O čem webinář bude:
Zejména ve starší populaci převládají pesimismus a negativní nálady. Optimismus a pesimismus je však naučitelný a náš mozek můžeme i ve vysokém věku stále cvičit. Znáte tu náladu, kdy máte pocit, že se nic nedaří, naše okolí nás zahrnuje negativními zprávami a vy marně hledáte cestu z toho ven?
Smyslem přednášky je shrnout přínosy kladného přístupu k životu a důvody proč lidé spíše propadají špatným zprávám a dále předat metody tréninku optimistického životního stylu. Senioři si odnášejí konkrétní postupy, jak dlouhodobě zvyšovat svoji každodenní spokojenost.
Hlavní body přednášky:
Opravdu žijeme v příznivé době a podle jakých měřítek to můžeme tvrdit?
Mohu nacházet „drobné radosti“ i v těch nejtěžších životních situacích?
Jaký vliv mají špatné zprávy na naše myšlení?
Jak pomáhá nástroj zvaný lístek vděčnosti?
Jak lze změnit naše vnímání okolností?
Jak mohu kolem sebe šířit pozitivní náladu?
Co je osobní hrdinství a proč ho všichni potřebujeme?

Nadační fond Lepší senior je nezisková organizace, která vznikla pod záštitou vzdělávacího institutu GrowJOB, který stojí například za knižním bestsellerem Konec prokrastinace. Díky několika letům zdokonalování know-how a sbírání zpětné vazby vznikly nástroje použitelné kýmkoliv a to téměř v jakékoli fázi života. Smyslem naší činnosti je vyhledávat a zjednodušovat vědecké poznatky, které přednášíme českým seniorům tak, aby si z přednášek odnášeli konkrétní nástroje a postupy, které mohou hned používat v každodenním životě.

Jak to vše zvládat – on-line setkání s psychiatrem Michalem Raszkou

Termín: 11.11. v 17.00
Lektor: Michal Raszka, psychiatr
O čem webinář bude:
Doba je zvláštní, opatření nás vzdalují v kontaktech, na každého z nás okolnosti koronavirové působí. Jak to může působit? Jak s tím zacházet?
V rámci setkání se zaměříme na to, jak si zlepšit náladu, jak pracovat se sebou, které věci můžeme dělat pro to, abychom se udrželi při zdraví, jak psychickém, tak fyzickém. Budu mluvit z pohledu psychiatra, psychoterapeuta. Přiblížím Vám, jak může vypadat úzkost, deprese a jak se lze tomu efektivně bránit. Nebude se jednat o žádný extra objev. Věřím, že mnoho věcí již víte. Nicméně se budu těšit na společné setkání a případnou diskuzi.
Kdo je Michal Raszka?
V roce 2015 se přestěhoval z Prahy do Třince, kde působí jako psychiatr a psychoterapeut na akutním psychiatrickém oddělení CNS-CENTRA TŘINEC, s.r.o. V minulosti se věnoval výzkumu úzkostných poruch. V současnosti, kromě své práce na oddělení, také působí jako psychoterapeut, a dále lektor na téma komunikace s lidmi s duševním onemocněním a věnuje se novému oboru, který propojuje biologické a psychologické poznatky – neuropsychoterapii. Považuje se za psychoterapeuticky smýšlejícího psychiatra. Práce s lidmi ho baví.

První pomoc se zaměřením na úrazy v domácnosti

Termín: 24.11. a  30.11. v 14.00 hodin
Lektor: Mgr. Libuše Koppová, MEDICA Třinec, www.medica3nec.cz
O čem webinář bude:

Základy první pomoci. Nejčastější úrazy a jejich prevence. Nejdůležitější zásady a zásahy, bezpečné okolí, dýchá či nedýchá, poranění v domácnosti. Zdravověda, několik známých připomínek, důležitých v péči o zdraví, všichni je známe, ale….

Kdo je Libuše Koppová?
Začínala v roce 1965 jako sestra u lůžka na oddělení popálenin a od té doby prošla v Nemocnici Třinec řadou pozic a funkcí. Působila zde jako instrumentářka, anesteziologická sestra ARO, staniční sestra pro anestezii a rychlou zdravotnickou záchrannou službu a nakonec v letech 1990–2004 jako hlavní sestra nemocnice. Zároveň stále pracovala na svém dalším vzdělávání. Od roku 1967 přednáší odborné i laické veřejnosti, publikuje, absolvovala řadu kurzů věnovaných například holistickému přístupu v ošetřovatelství, konceptu bazální stimulace, organizaci a řízení práce ve zdravotnictví apod. Ani odchod do důchodu pro Libuši Koppovou nepředstavoval zpomalení pracovního tempa, naopak se rozhodla využít více času k ještě intenzivnějšímu studiu a v 62 letech začala studovat vysokou školu. V roce 2011 úspěšně absolvovala bakalářské studium v oboru sociální práce a v roce 2013 navazující magisterský programu. Kromě toho také přednáší v oblasti stárnutí a stáří, první pomoci, somatologie, etiky, psychologie, komunikace…

Sama sebe  se vtipně popisuje jako nemladá a nehubená workoholička s pozitivním myšlením. Kolegové a přátelé si často myslím, že Libuška nezná hranice. Ona však říká, že život je krátký, někdy hořký, ale je to život – tak si ho užívejme. Snaží se obklopit pozitivními lidmi …

Libuše Koppová se stala rovněž vítězkou ankety Sestra mého srdce 2012 a Čestné ocenění za celoživotní dílo v ošetřovatelství 2012.

V roce 2017 získala ocenění  Moravskoslezská SESTRA 2017 v kategorii Paliativní a hospicová péče. V roce 2020 finalistka soutěže Moravskoslezská sestra. Působí v MEDICA Třinec.