První Čtenářský festival v Třinci bude!

Třinec bude v červnu žít čtenářským festivalem

První Čtenářský festival v Třinci (ČteFesT) začne tento 30. května a skončí 27. června. Z původně týdenního a několikrát odloženého festivalu se tak stane měsíc trvající svátek všech čtenářů a milovníků kultury. Kromě autorských čtení a setkání se spisovateli nabídne ČteFesT také divadelní představení, vernisáž výstavy, koncert nebo na třinecku oblíbený Pohádkový les. Hlavními hosty budou spisovatelka Karin Lednická, autor knih pro děti Petr Horáček, oceňovaný autorský pár Ester a Milan Staří nebo kapela Pískomil se vrací.
Když jsme loni v říjnu s velkým smutkem festival podruhé rušili, řekli jsme si, že hned jak to půjde, tak festival zorganizujeme. Ten čas je právě teď. Díky tomu jsme jednou z prvních velkých kulturních událostí, které se u nás odehrají a v podstatě můžeme říct, že vracíme lidem živou kulturu do života. A především se společně chceme radovat ze čtení, čtenářství a zážitků, kterými nás literatura obohacuje. Možná i proto jsme z původně týdenního festivalu udělali měsíční, abychom mohli nabídnout co nejbohatší program pro děti, mladé lidi, rodiny, dospěláky, prostě všechny,” říka za organizátory Marika Zadembská z Knihovny Třinec.
Festival připravuje tým pedagogů a knihovníků, který dohromady spojil Místní akční plán ORP Třinecko II. Díky tomu se podstatná část programu odehraje také na místních školách, kam dorazí více 20 českých spisovatelek, spisovatelů, ilustrátorů a básníků. Mezi nejvýraznější autory patří Petr Horáček, který se připojí k dětem online až z dalekého Londýna. Účast přislíbil mimo jiné také loňský držitel Magnesie litery David Böhm nebo oceňovaná autorka Petra Dvořáková. Veřejnost se může těšit na LiStOVáNí s Lukášem Hejlíkem (vstupenky zde), program věnovaný nobelistce Olze Tokarczuk (vstupenky zde) nebo uvedení detektivní série Trujkunt (vstupenky zde), kterou napsal jablunkovský Petr Sagitarius. Třinec se také konečně dočká autorského čtení a setkání s Karin Lednickou, autorkou bestselleru Šikmý kostel. Pro rodiny organizátoři připravili představení Čert a Káča těšínského divadla Bajka (vstupenky zde) o závěr festivalu se postará kapela Pískomil se vrací (vstupenky zde). O prodej knižních novinek a kvalitní literatury se bude v rámci festivalu starat frýdecko-místecké knihkupectví Kapitola. Do festivalu se knihovníci rozhodli včlenit také tradiční rodinnou akcí Pohádkový les a celý festivalu je součástí oslav 90 let města Třinec. Kompletní program ČteFesTu je možné najít na webových stránkách www.ctefest.cz

Počítáme i s tím, že vzhledem k možným opatřením se nedostane na všechny a víme také, že náš festival sledují lidé z různých koutů republiky, proto jsme se rozhodli, že část programu poběží živě online na sociálních sítích festivalu,” doplňuje Marika Zadembská.

Vstupenky na vybrané akce je možné zakoupit si on-line přes stránky festivalu www.ctefest.cz nebo osobně přes Infocentrum Třinec. K dispozici jsou také zde, na našem webu: https://knihovnatrinec.cz/udalosti/. Workshopy a dílny pro děti jsou zdarma, nutná je však registrace předem.
Přehled aktuálních opatření, která se vztahují na konání kulturních akcí, jež pořádá Knihovna Třinec najdete zde: https://knihovnatrinec.cz/2021/05/24/kulturni-spolecenske-akce-v-knihovne-trinec-prehled-opatreni/.
Noviny WEB