Duben v knihovně

Co všechno se bude dít v knihovně v dubnu?

Milí návštěvníci,

slibujeme: V dubnu se v knihovně určitě nudit nebudete! Přesvědčte se v následujícím přehledu, že jsme pro vás nachystali bohatý a pestrý program, který myslí na všechny.

Jeden svět Třinec 2019

Dubnový program zahájí celotýdenní festival Jeden svět Třinec 2019. Festival přivítá v Třinci svůj již 12. ročník. Třinec se k filmovému festivalu přidává spolu s dalšími 36 městy po celé ČR. Hlavní téma letošního ročníku “Bezpečná blízkost” nás znovu usadí do křesel k projekcím lidskoprávních dokumentárních filmů a zapojí do žhavých diskuzí. V Třinci je pro vás navíc připraven bohatý doprovodný program.
?!! Do veřejné debaty se pravidelně vrací téma „rozdělené společnosti“. Všichni máme pocit, že politika i veřejná diskuze je čím dál víc ovládaná skupinami my vs. oni. Proto téma letošního ročníku přináší Bezpečnou blízkost. ‼?
?!? Bezpečná blízkost tedy symbolizuje náš nejnižší možný společný jmenovatel: to, co všichni sdílíme, co nás spojuje, díky čemu si rozumíme.!?! 
V Třinci promítáme 1.–7. 4. 2019 na dvou místech – v Knihovně Třinec a Kině Kosmos. Více o festivalovém programu na stránce pravidelných akcí: Jeden svět Třinec 2019.

Přivítáme akční seniory

Duben bude bohatý na akce určené pro seniory. Ve středu 10. dubna 2019 se budou moci dámy (seniorky) zapojit do tanečního kurzu nazvaného Tančím ráda. A aby toho nebylo málo na konci dubna nás čeká ještě setkání Můj šálek kávy s knihou a setkání s fyzioterapeutkou nazvané Co mohu dělat, abych se cítil dobře (50+) Dále jsme připravili několik akcí, které jsou určeny NEJEN seniorům – konkrétně Mozková posilovna a Školení bezpečné jízdy – Jedu s dobou.

V galerii stihnete dvě výstavy a neotřelou přednášku

V dubnu budete moci navštívit dvě již probíhající výstavy – výstavu fotografa Viktora Kopasze nazvanou Dočasné předměty (Výstavu si můžete prohlédnout ve výstavním prostoru v knihovně.) a výstavu experimentální keramičky Rebeky Rácz nazvanou Touha zdát se (Výstavu si můžete prohlédnout ve výstavním prostoru v KD Trisia.). Zároveň vás chceme pozvat na skvělou a neotřelou přednášku Slovanský podřep/Stereotypy středovýchodní Evropy. Slovanský podřep, jako zdroj utrpení: to je projekt, který je inspirován postkomunistickými pouličními subkulturami a významným dílem Sigmunda Freuda „Nespokojenost v kultuře“. O tomto kulturním fenoménu nám přijede do Třince popovídat Piotr Sikora – umělecký kritik a kurátor.

Přivítáme živou literaturu

V dubnu se můžete těšit na další ze série Literárních večerů v Třinci. Tentokrát k nám do knihovny dorazí na literární večer Jiří Hájíček – laureát ceny Magnesia Litera a skvělý spisovatel. S Jiřím Hájíčkem se budete moci potkat v Café Čítárna už 5 . dubna 2019.

Oslavíme Den Země

V letošním roce jsme si jako knihovna dali za cíl, že se budeme více věnovat environmentálním tématům. A s tímto cílem nám v dubnu pomůže program, který připravili naši kolegové z Knihovny pro děti a Mklubu. V rámci oslav Dne Země se můžete těšit v úterý 23. dubna 2019 na recyklotvořivé dílny a další doprovodný program, který si můžete prohlédnout.

A NEJEN TO. KOMPLETNÍ DUBNOVÝ PROGRAM SI MŮŽETE PROHLÉDNOUT NA PLAKÁTU NÍŽE NEBO SI MŮŽETE PROHLÉDNOUT JEDNOTLIVÉ DUBNOVÉ UDÁLOSTI.

Těšíme se, že u toho budete s námi. ✌️
Vaše knihovna